Tidsrapporteringsystemet

Bakgrund

Visst älskar vi vårt tidsrapporteringssystem på jobbet? Nähä, inte?
Idén till den här appen kom när jag letade runt i vårt system för att hitta hur mycket av mitt friskvårdsbidrag jag hade kvar att plocka ut. För att hitta det var jag tvungen att gå via mina utlägg och själv räkna ihop summan.

Research

Jag frågade runt bland vänner som använder tidsrapporteringssystem i sina jobb om vad de ville kunna göra från en app. En återkommande kommentar var att nuvarande verktyg var krångligt och att de istället ville kunna sköta allt enkelt och smidigt. Något jag lärde mig var att behovet såg olika ut beroende på yrke. En konsult med bonussystem ville kunna skilja på interntid och externtid för att sedan kunna få en överblick av fördelningen. En fastanställd produktägare reser mycket i jobbet och förklarade att hon behövde kunna rapportera sina resor. En lärare behövde inte alls tidsrapportera men ville fylla i när hon har semester.

Persona och Storyboard

Erik är 30 år och ingenjör på ett medelstort bolag i Göteborg. Han är van att använda olika appar i sin telefon till sina vardagsrutiner såsom betala räkningar och boka tvättid.
Det är fredag eftermiddag och Erik stänger av sin jobbdator och låser in den i företagets skåp. Sedan går han snabbt till tågstationen för att hinna med sitt tåg hem.När han satt sig tillrätta tar han fram sin telefon och öppnar företagets nya tidsrapporteringsapp. Han klickar på fliken för tidsrapportering och fyller i sin vecka.
Erik gymmar alltid på fredagar på vägen hem. När han blippar sitt gymkort varnar maskinen om att hans kort går ut om en vecka. Erik öppnar appen igen och kollar hur mycket han har kvar av sitt friskvårdsbidrag. 1200 kr. Han går till kassan och köper ett nytt kort direkt. Han scannar kvittot i appen och ett utlägg göras automatiskt och skickas till företagets ekonomiavdelning.

Första skisserna

Inloggning med Bank-ID eftersom det är känslig information

Startsida!
Här kan företaget ha sin egna logga eller bild i bakgrunden.

På sidan för friskvårdsbidrag får användaren se hur mycket hon har använt och hur mycket hon har kvar att spendera.

Första informationen för lönesidorna är när nästa lön kommer. Lönespecifikationen är ytterligare ett klick. Detta för att skydda uppgifterna.

Här ska användaren få en tydlig överblick över vilka dagar hon har rapporterat och vilka dagar som saknas.

Klickar användaren på knappen bakåt utan att skicka in så sparas informationen som ett utkast.